Werkstukken in Leiden

15 september 2011

In Leiden hingen een aantal werkstukken van cursisten:

Karine van der Zon – Mels deed de basiscursus handapplicatie en wilde graag een beddesprei maken voor haar dochter Charlotte. Dus niet het klassieke patroon uit het lesvoorbeeld, maar een jonge meidenpatroon met frisse tinten! De patronen zijn uit een boek van Becky Goldsmith en Linda Jenkins. Karine maakte de top binnen een jaar klaar en heeft ongeveer een jaar gequilt. De tussenvulling is katoen en dat was voor het eerst dat Karine dat gebruikte om te quilten. Het is een prachtsprei geworden!
Fenny de Vries – van Houten is een quiltster van het eerste uur! Wat wilde zij nou nog bij mij op de basiscursus handapplicatie leren? Fenny had al jaaaaren een applicatieblok klaar: de middelste mand met de drie bloemen, ooit gemaakt bij Suzanne du Pré in Hilversum. Zorgvuldig bewaard met de resterende stoffen: dat kwam nu weer goed van pas. Vier lesblokken en nog eens 4 klassiek geörienteerde blokken verder werd dit de quilt! Fenny kan quilten als de beste, de quilt is een beauty!
Dan het drama van het jaar… Anneke de Booy – Vermeer wilde graag de cursus Armenium Tiles bij mij volgen: een paper piecing project van de designers Liz Schwartz en Stephen Seifert. Een patroon op maat gemaakt, ingekleurd, stoffen bij elkaar gezocht en bijgekocht en het grote naaien kon beginnen! Dan hoort Anneke van de Tentoonstelling in Leiden: “Geweldig! Daar ben ik gedoopt, heb belijdenis gedaan en ben er getrouwd. Mijn vader was daar koster: als mijn quilt daar nou eens zou mogen hangen!” En Anneke werd uitgekozen… Nu in sneltreinvaart de quilt afmaken natuurlijk. Maar: de dieppaarse stof was aan het eind voor de top af was, ai ai ai. Gelukkig was er nog ergens bij een quilktster een stukje over en kon de top een quilt worden, pfffffft!

Geen cursist, maar ik wil het wel graag laten zien:
Een eigentijds werkstuk van een tante van mij: Elvi Kok – Verburg! Van prachtige zijde heeft ze een glas-in-lood raam gemaakt: haar eigen raam was de inspiratiebron! Dat is een heerlijke herinnering aan je eigen huis.
Mijn “Canadazusje” hing ook in Leiden. Wat heb ik veel dames horen zeggen bij dit werkstuk als ze de naam van regiovertegenwoordigster Martha de Vos – Hunneman zagen: “Al die jaren maakte ze toch alleen traditioneel werk?” Mensen kunnen veranderen en groeien en bij Martha zie je dat gebeuren. In de donkere tussen stroken staat de weersvoorspelling voor het jaar 2072: een bijzondere inzending die  het thema “Klimaat” uitstekend doet uitkomen!

eacties op “Werkstukken in Leiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.