Uitjes op zondag

30 mei 2011

Vanochtend  komt iedereen laat op gang, het Banquet gisterenavond was erg gezellig! Ik vraag Martin of de fietsen al terug zijn (dienden als decoratie) zodat ik daarop naar de Mennonietenkerk kan gaan. Maar: gisterenavond heeft iemand zich bij mijn gastvrouw gemeld en aangeboden mij mee te nemen naar de United Church in Parkhill. Tegen 10 uur rijdt de auto voor, wat een gemak! Het is een streekgemeente, dus voor en na kerktijd is er ruime mogelijkheid om bij te praten met iedereen. Na de kerk is er koffie en tegen half een ben ik weer thuis.
Intussen is Martha aan de schoonmaak gegaan in ons huis; Martin en Cathy (gastfamilie) ruimen op en maken schoon in het Communiticenter.

We nemen Martin en Cathy mee uit lunchen in een oud eetlokaal hier in het dorp. We zitten aan formicatafeltjes, echt ouderwets en het eten is helemaal ok. En wat voor behang zit er op de muur? Het lijkt wel de stof van Den Haan en Wagenmakers…
We rijden naar een Farm waar Maple Sirup wordt gewonnen en gemaakt. Als de boer nog niet het land op kan om te werken tapt hij het sap van de Maple leaf af en produceert maple Sirup. Het is een druk seizoen: maar 6 weken per jaar, 7 dagen per week. Vroeger tapte men af per boom: er werd een tappunt geslagen, haakje erin met een vochttunnel en een emmertje eraan. Tegenwoordig maken ze en pijplijn van boven naar beneden aan het land die uitkomt in een grote tank. Elke dag wordt de tank geleegd, naar de boerderij gereden en opgekookt: voor 1 liter siroop hebben ze 40 liter sap nodig. Daarnaast runnen ze gedurende die tijd een pannenkoekenboerderij waar je kan ontbijten en lunchen met Pancakes! Wat een enorm leuk bedrijf is dit zeg: intensief, maar heel belangrijk voor de economie. Natuurlijk kopen we allemaal zo’n heerlijke fles Maple Sirup!

We rijden verder naar Parkhill: daar is het bedrijf van Cathy en haar broer gevestigd: een bouwmarkt. We gaan even naar binnen toe en het lijkt of we in de plaatselijke Gamma zijn beland. Buiten hebben ze en enorme loods vol hout. Binnen waakt de kat over de eigendommen en probeert de muizen buiten de deur te houden J
We pikken dochter Mary op bij de plaatselijke supermarket waar ze als cassiere werkt.
Dan snel naar huis. Vanochtend hebben Martha en ik al een kwarktaart gemaakt voor de Pot Luck van vanavond. We nemen alle benodigdheden mee en in het REC-center staan alle nederlandse quilters met hun gastfamilies al klaar om aan tafel te gaan: wat een heerlijke gerechten heeft iedereen bereid! We eten, praten, bedankjes worden uitgesproken, er wordt gehugged : een fijne afsluitende avond. De komende dagen hebben we nog uitjes op het programma staan wo de Niagarawatervallen. Maar eerst hebben we in Ailsa Craig onze eigen waterval: aan het einde vande avond begint het te regenen, zo hard hebben we het nog niet eerder meegenaamkt. Het dondert aan alle kanten en diverse malen valt de stroom uit. Gelukkig kan iedereen droog naar huis komen.
Morgen vroeg op: we gaan naar de farmersmarket in St. Jacobs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.