‘The Garden at Spakenburg’ – deel 1

4 september 2019

Tijdens mijn quiltreis naar Paducah afgelopen april was in Amersfoort een mooie quilttentoonstelling van de Sewing Sisters. Jammer genoeg kon ik daar niet bij zijn, maar een lieve vriendin kocht voor mij daar de mallen van Susan Smith voor de quilt ‘The Garden at Ederveen’.

Naaimachine, stoffen en garens zijn meegegaan op vakantie: ik wilde graag een keer appliqueren met wash-away appliqué papier en maakte daarom de patroondelen van dit speciale papier én met mijn bakje Kaffe Fassett-stoffen.

De ondergrond van de blokken is een antieke, donkerpaarse Spakenburgse rok uit mijn kelder-collectie: vandaar de naam van de quilt ‘The Garden at Spakenburg’ 🙂

Ooit in Houston en op quiltreis in New England kocht ik diverse mooie bandjes die passen bij de Kaffe Fassett stoffen. Allerlei bandjes ertussen gelegd en na samenspraak met de quiltvriendinnen op ons retreat ‘vlecht’ ik de bandjes over de naadtoeslagen van de negen blokjes.

Alle blokjes worden genummerd

op maat gesneden, geperst en aan elkaar genaaid.

Bandjes worden over de naadtoeslag gelijmd en daarna vastgenaaid. Zo blij dat ik deze naaivioet meeheb!! Een groot genot om zo de bandjes op te naaien (naaivoet D Husqvarna Viking).

Tevreden!! Maar nu? Dit is niet af…het vraagt om een border. Dus met enige spoed terug van ons retreat naar huis om in de keldercollectie op zoek te gaan naar een tweede antieke Spakenburger rok…

Gevonden! Ik kan terug en gaan rekenen…

De kanten worden op de naadtoeslag afgeplakt.

Vervolgens ga ik een Flying Geese patroon tekenen met een hoek erin; daarin wil ik een verkleinde versie van de grotere blokken. Geen kopieermachine of scanner bij de hand hier, we doen het met het handje op het oog en dat gaat best wel goed gelukkig.

En dan, niet onbelangrijk: komt de border er koud aan of is er nog voldoende band voor een smalle border ter afscheiding? Graven…graven…ja hoor! Een zachte paarse bloemenrand, fijn!

Cirkels, bladeren en bloemen worden voorbereid en geappliqueerd.

 

 

 

 

Op Freezer-Paper wordt een rand Flying Geese getekend en daarna met 4 lagen op elkaar gestapeld en doorgestikt. (methode wordt na de zomer gegeven op de cursus ’75 Years of Liberty’ in Amsterdam, Eemnes en Zalk plus de Lancaster Diamond in Eemnes in 2020).

Heerlijk stof uitzoeken, snijden en naaien. De tweede rok is een beetje anders van paars, dat geeft een levendig effect!

 

 

 

 

 

Klaar!

Nu de hoeken eraan en aan het middendeel zetten, plus de smalle borderrand eroverheen naaien: laat ik de ganzen achter elkaar aan vliegen of tegen elkaar in….keuzes….keuzes….

Maar het is afgekomen! Heel blij mee! De top is op de post naar de longarmer gegaan: wordt vervolgd.

 

 

 

 

eacties op “‘The Garden at Spakenburg’ – deel 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.