Leuk Leiden!

16 september 2011

Op weg naar de Pieterskerk in Leiden zie je de meest mooie huizen, deuren, stoepen etc. Eén wil ik jullie niet onthouden: echt een studentenhuisje, een soort van patchworkdeurtje, gezien in de Nieuwsteeg.
Sta je rustig de tentoonstelling te bekijken, wordt je opeens van achteren vastgepakt door een bestuurslid van het Gilde: “Jij bent een lesgeefster en hier staat iemand met een vraag, wil jij haar even helpen?” Grapjas! Vraag van de dag: wat is het blok in deze quilt?

Komt een dame bij onze stand, rommelt lekker in de lapjes. Ik ben aan het naaien en maak een praatje en opeens valt mijn oog op haar jasje: is het waar of is het waar??? Dat is toch een Spakenburgs jasje om over de klederdracht te dragen als het koud weer is? De Engels/Nederlandse dame is inderdaad in Spakenburg geweest en heeft in het Klederdracht- en visserijmuseum dit antieke jasje gekocht. Ook showde ze nog even de geborduurde knopen die midden op de achterkant zitten: wat een enig idee om dit te gaan dragen in plaats van te verknippen zoals wij veelal doen met lapjes en kleding die we in het museum kopen.

Dan komt “Clara” langs de stand. Niet dat we haar kennen, maar haar tas valt op! Ze is meteen bereid om de tas even te showen! Allemaal batik lapjes in Log Cabin contructie genaaid en volgens een oud patroon uit Quiltnieuws  in elkaar te genaaid tot een tas. Lekkere lange banden eraan, dan kan de tas om de schouder gedragen worden en kan toch niemand bij je portemonnee.  
We genieten op een terrasje nog even na van de dag en dan fietsen er wat studenten langs: STOP!!! Beide dragen een patchworkjas!!! Zouden zij ook geïnspireerd zijn door wat er in de Pieterskerk te zien was?

eacties op “Leuk Leiden!

 1. Ja er viel veel te zien, maar wat jij nu showt is allemaal wel heel erg leuk, vooral dat oude jasje vind ik gaaf! Hoe dat blok heet, weet ik niet maar ik zou het als 7 patch maken, groetjes en fijn weekend,
  Lida

 2. Zelf heb ik ook al langdurig staan kijken bij die quilt waarbij het lijkt of het gevlochten is.
  Kon er niet uitkomen hoe deze in elkaar gezet is.
  Maar ik vond hem erg mooi en apart.
  Er was trouwens heel veel moois te zien!
  Groetjes,
  Floor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.