Laatste dag van het festival

29 mei 2011

Zaterdagmorgen: de laatste dag  van het Festival! De show sluit om twee uur, de workshops gaan door tot 4 uur. Tegen half negen worden de quilters opgehaald voor een grote verkoop bij de Mennonieten: Relief Sale. De opbrengst gaat naar de kas om projecten te betalen in binnen- en buitenland: rampen, soldaten die een quilt krijgen etc. Ook een quilt die met een groep gemaakt is door Renske Helmuth-Hofstra (de quiltster die bij ons een show-and-tell heeft gegeven) gaat door de veiling en brengt maar liefst $9000,- op!!!

Na het uitzwaaien van de groep brengt Cynthia mij met Elsbeth naar de mennonietenkerk voor de laatste workshops.  Een van onze gastmoeders is door de hele happening zo geinteresseerd geraakt in quilten dat ze ook wel graag mee wil doen. De teachers pet is graag bereid om haar te helpen: Trucy  doet enorm haar best op de Prinsengracht!
Elsbeth is Marker borduurtjes aan het maken: de dames hebben er lol in! Canadezen doen niet heel veel handwerk / patchwork met de hand. Ze heeft haar Marker rijglijfje mee genomen en dat wordt erg gewaardeerd!

De kerk stelt een vrijwilliger ter beschikking die allerlei zaken voor ons regelt: ze zet koffie en thee, wast af etc etc. Tussendoor zit ze te breien aan een babydekentje. Als we vragen of ze van een patroon breidt laat ze ons het breiboek zien: uit 1955!!! We lachen om de plaatjes van de kinderen: wat een verschil met 56 jaar later.
Tegen 4 uur worden we de kerkzaal uitgebonjourd. de zaal moet schoongemaakt worden voor de zondag. Elsbeth is dan al klaar, maar wij nog niet. We pakken alles in en verkassen naar de keuken om de laatste puntjes op de I te zetten. De dames hebben een fijne dag gehad en hebben de eerste strook grachtenpanden af: ze kunnen thuis verder werken. 

Thuisgekomen gaan we ons klaarmaken voor het afsluitende Banquet. We hijsen ons in de nette kleren, strijken nog wat kleren bij de buren en wachten tot Martin thuiskomt van zijn varkens. Martha strikt zijn stropdas en ik ga op zoek naar een colbert. Keurig gekleed gaan we op pad!

De festivalhal is inmiddels omgetoverd tot een feestelijke dinerzaal! Na 2-en zijn alle quilts in het schooltje gebracht, alle frames weggehaald en een restaurant opgebouwd: alles in een paar uur tijd! Alle decoraties staan in het teken van Nedereland en ook de fietsen ontbreken niet! Ons eten is Original Dutch food: groentesoep met balletjes, worteltjes, aardappelen, boontjes, kip, taartjes als dessert. We knappen!

Onder het eten zijn er allerlei toepsraken en bedankjes. Onze Jeanne moet er ook aan geloven. Heel mooi gekleed houdt ze een mooie toespraak: wat kan zij toch makkelijk spreken! Ook de nederlandse consul spreekt ons toe en heeft diverse cadeautjes mee: we lachen wat af! Aan het einde van het diner maakt het comite middels een videoboodschap bekend welk land volgend jaar is uitgenodigd: Denemarken, we hadden al een vermoeden hiervan. De lichten worden gedimd, de band komt op en tot in de vroege morgen is er feest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *