Joop Smits-Jansen

10 september 2017

De Grande Dame van het begin van het quilten én de Baltimore in Nederland is overleden…

Toen er een overlijdensbericht met deze prachtige quilt op de voorzijde door de brievenbus kwam wist ik het meteen: mijn geliefde lerares Joop Smits was overleden!

Wat komen er veel herinneringen boven…

Indertijd had ik via Dini Bouwers-de Zwart, de toenmalige voorzitster van het Quiltersgilde, contact opgenomen met Karin Pieterse. Ze vertelde me geen les meer te geven maar beval mij Joop Smits in Bilthoven aan. Mmm, een man, dacht ik nog. Op mijn verjaardag toch maar heel vroeg naar de Open Dag gegaan en daar zat een heel levendige, ondeugende dame!

Meteen hadden we goed contact en van haar heb ik heel erg veel geleerd! En haar naam? Tja, Johanna vond ze erg deftig en ze had natuurlijk de boeken van Joop ter Heul gelezen dus ook zij wilde JOOP genoemd worden!

Bovenstaande quilt was ze mee bezig toen ik op les zat bij Joop; met de hand en van zijde (“ik verknip alle pakjes van mijn moeder!” zei ze me en lachte daarbij hard!). De rand tekende ze zelf en toen ze de eerste stukjes erop geappliqueerd had vroeg ze me wat ik ervan vond. Toen ik niet meteen antwoordde om haar niet te hard te vallen zei ze kordaat “nu je niks zegt weet ik genoeg: het gaat eraf en ik begin opnieuw!” en zo gebeurde het!

Joop was heel erg kunstzinnig (schilderde ook iconen) en kon van niets iets maken; zo vertelde ze graag over de tijd dat zij met haar man Marcel in de missie zaten en er niks was en ze toch graag Sinterklaas en verjaardagen wilden vieren. Voor hun 50e trouwdag wilde ze bovenstaande quilt graag afhebben, maar dat redde ze niet…

Van Joop leerde ik dat je een heleboel symboliek en geheime boodschappen in je quilt kan verwerken, zoals zij deed in haar Baltimore: nagetekend van een poster die ze van haar zuster cadeau kreeg. En zij kopieerde voor mij haar tekeningen, kostbaar!

Zij leerde mij Trapunto terwijl ik haar gordijnen op de naaimachine zoomde, want daar had ze een hekel aan…

Lieve Joop: dank je wel voor alles wat je me geleerd hebt, voor de heerlijke middagen aan je grote tafel, voor de inspirerende verhalen en quilts en voor al de vrolijkheid en warmte die je uitstraalde.

Door jou enthousiasme en stimulans kan ik mijn quiltcursussen geven en de quiltreizen organiseren:

DANK JE WEL voor wie je was!

eacties op “Joop Smits-Jansen

  1. Ook ik heb ongeveer dezelfde herinneringen aan Joop, toen Coleta mij naar boven stuurde voor de eerste les en zei Joop is er al, dacht ik ook een man! Maar wat hebben we veel van haar geleerd en altijd mooie verhalen en een dosis humor. Ik zal haar nooit vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *