Baskets from a 3-year old boy

19 augustus 2011

Kijk nou toch eens wat een schattig mandje! We waren op bezoek bij een Schwartzentruber Amish familie, één van de meest conservatieve groepen binnen de Amish gemeenschap. Geen elektriciteit, geen stromend water uit de kraan, niet naar school maar thuisonderwijs; geen fietsen, klittenband of knopen, geen reflector maar reflecterend tape op de buggy en altijd gekleed in donkere kleuren. Niet makkelijk om mee in contact te komen, ze wonen soms erg achteraf en de wegen/paden die naar hun huizen gaan zijn gewoonlijk niet geplaveid, dus als het geregend heeft…Daarom konden we ook pas later in de week op bezoek: deze familie woont behoorlijk hoog en de weg erheen was erg modderig. Ze werken op hun boerderij, maar deze familie is erg arm. De 9 kinderen die er rondlopen zijn modderig, zaterdag was immers wasdag en nu is het alweer woensdag en het heeft geregend… Om wat bij te verdienen maken ze manden in allerlei soorten en maten en kleuren. Iedereen helpt en Samuël van drie jaar (net geworden afgelopen week) kan ook al mandjes maken: niet te geloven, ze demonstreren het ook nog even voor ons! We betalen graag en accepteren geen wisselgeld natuurlijk. Wat zijn ze blij en opgewekt allemaal! We worden naderhand vrolijk uitgezwaaid en ze hopen dat we nog een keer terugkomen: vast wel volgend jaar. Deze groepering wil absoluut niet gefotografeerd worden, ook niet van achteren. Daarom wat foto’s van het interieur:
De wc: niet binnen, maar buiten. Er is geen stromend water namelijk.
De wasruimte is buiten op de veranda: alles hangt klaar voor gebruik!
Als vader en de oudste kinderen thuis moeten komen voor het eten wordt de bel geluid: men gebruikt geen mobiel, dus dit is erg goed te horen overal! Ook als er plotselinge problemen zijn, bijvoorbeeld dat de bevalling van nummer tien op gang zou komen, wordt vader op deze manier gewaarschuwd.
In de kamer staat een kachel voor de koude tijd, de vloer is van hout wat regelmatig in de was moet worden gezet: op de knietjes met bijenwas. Een lekkere schommelstoel voor moeder om de baby in slaap te kunnen sussen staat er ook. En als het donker wordt gaat de gaslamp een poosje aan, maar meestal is het met de kippen op stok en bij het ochtendgloren weer op!

Één reactie op “Baskets from a 3-year old boy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.