Back to school

21 augustus 2011

De zon gaat onder en morgen weer op: de school gaat weer beginnen! Vanaf eind april/begin mei was de school gesloten, het wordt tijd… 

Deze school heeft zijn beste tijd gehad. Al die jaren prima gefunctioneerd, nadat er niet genoeg kinderen meer waren werd het een winkeltje en toen overleed de eigenaar. Een Amish boer en zijn vrouw van vijf boerderijen verder laten ons weten dat we het wel mogen hebben, dan kunnen we het in kratten verschepen naar Nederland en daar kunnen we dan een quilt-school starten: leuke mensen die Amish!

Deze twee mannetjes doen de laatste dingetjes in en rond het huis voor ze naar bed gaan. Zij kunnen in Ohio kiezen: lopend of op de fiets naar school.

De schone kleren hangen al klaar voor morgen! Na schooltijd trekken ze hun oude speelkleren aan, tja moeders met een heel aantal kinderen zijn wel praktisch aangelegd. Maar eh: is dat jurkje rechts niet erg kort en sexy voor een Amish meisje? Vergis je niet: dit is een wasknijperbewaarzakje. Grappige mensen die Amish!

Thuis is al een beetje aan voorbereiding gedaan: al spelend kun je het vee tellen en oma heeft een mooi boekje genaaid waarmee je kunt leren tellen.
Op naar school dan maar! Afgelopen week hebben de ouders het gras bijgewerkt, het speelmateriaal weer opgehangen en gecheckt, de binnen- en buitenboel geverfd en alles schoongemaakt.
Ook het gym materiaal in de basement is weer up- to-date en de houtvoorraad is aangevuld om een lange koude winter aan te kunnen.
De leerkracht heeft de letters duidelijk opgehangen met een bijbehorend plaatje. Bij de “E”  staat een “esel”, ja, in het Pennsylvania Dutch om het aan te leren. Het meeste lesmateriaal is in het Engels. Kinderen die “vers” van thuis komen leren op school dus een tweede taal.

Alle vakken die gegeven worden staan op het schoolbord, een modern whiteboard. Maar het rapport wat elke zes weken wordt meegegeven ziet er daarentegen toch wat ouderwets uit…
Is er geen stromend water bij de school, dan zit er niets anders op dan een buitentoilet te maken en te gebruiken. Blijven de kinderen ook niet te lang weg. Slimme jongens toch, die Amish!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.