Anna’s overtocht

14 februari 2018

Duitsland, 1737.

Anna König wordt door haar kerkgemeenschap uitgekozen om de overtocht naar Amerika te maken. Ze reist naar Rotterdam en gaat daar aan boord van de Charming Nancy. Op het dek ontmoet ze Bairn, de scheepstimmerman. De koppige Bairn vindt Anna en haar gezelschap maar naïeve boeren en bemoeit zich zo min mogelijk met hen.
Onderweg loopt het schip veel vertraging op door het slechte weer en ziektes. De slinkende voedselvoorraad leidt tot conflicten tussen het personeel en de passagiers. Midden in het tumult voelt Bairn zich aangetrokken tot de rustige Anna. En hoewel Anna is opgedragen ver uit de buurt van de scheepstimmerman te blijven, zoekt ook zij hem steeds op. Als een edelmoedige daad Anna in een levensgevaarlijke situatie brengt, ontdekt Bairn dat het geloof hem niet heeft losgelaten. Maar komt die ontdekking niet te laat?

—————————————————————————

Anna's overtocht

Deze roman van Suzanne Woods Fisher neemt je mee naar de periode waarin de eerste Amish naar Amerika trokken. Het boek kan hierdoor een Amish roman genoemd worden, maar daar ligt in dit verhaal niet de nadruk op. Doordat de personages in deze roman het grootste gedeelte van hun tijd doorbrengen op het schip wat hen naar Amerika voert, komen typische Amish gebruiken minder naar voren en is Anna’s overtocht meer een gewone roman waarin de Amish levensstijl licht verweven is.
Anna König is een jonge vrouw, die zonder naaste familie of echtgenoot de oversteek naar Amerika maakt. Maar tijdens de reis neemt ze de zorg voor de achtjarige Felix’ op zich, die door zijn ondeugende gedrag steeds weer voor verrassingen zorgt. De verstandige en zorgzame Anna vertrouwt sterk op God en probeert haar geloof uit te dragen in haar dagelijkse leven. Dit komt subtiel in de hele verhaallijn terug, wat het verhaal een warme sfeer geeft.

Anna's overtochtScheepstimmerman Bairn is wat dat betreft het tegenovergestelde van Anna, wat voor boeiende ontwikkelingen zorgt. De aanvankelijk kille en stugge Bairn veranderd in de loop van het verhaal steeds meer in de persoon die hij zou willen zijn, maar die hij door het leven was kwijtgeraakt. Hij begint zich steeds meer aangetrokken te voelen tot de rustige Anna en haar vertrouwen op God brengt ook voor hem het geloof weer dichterbij.
Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op het schip, waarop de passagiers met allerlei tegenslagen te kampen krijgen. Slechte weersomstandigheden, ziekte, dorst, overlijden en geboorte volgen elkaar op en brengen dit reisverhaal tot leven. En doordat het verhaal gedeeltelijk is gebaseerd op historische feiten, is het interessant om door middel van deze roman in het verleden van de Amish te duiken.

Anna's overtocht

Anna’s overtocht is een fijne afwisseling op de standaard Amish romans. Avontuur, geheimen en romantiek vormen een boeiende mix tegen de Amish achtergrond. En hoewel het einde net niet helemaal af voelt, word je tijdens het lezen wel naar het slot toegetrokken. Wanneer langzaam maar zeker een aantal puzzelstukjes op hun plek vallen, wil je niet anders dan weten hoe het afloopt. Het maakt Anna’s overtocht een warm, afwisselend verhaal, wat ook prima geschikt is voor niet-Amish fans.

————————————————————————————-

‘Anna’s overtocht’ van Suzanne Woods Fisher is het eerste deel in een nieuwe serie over het begin van de Amish, een behoudende geloofsgemeenschap in de Verenigde Staten.

 

Één reactie op “Anna’s overtocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *