A mystery in history…

19 augustus 2011

De eerste dagen van ons bezoek in Ohio brengen we door in een prachtig bed-and-breakfast!
De eigenares heeft vroeger een quiltzaak gehad in Florida , gaf ook quilt lessen en is erg geïnteresseerd in oude quilts. Daarom schafte ze op een dag een antieke Crazy Quilt aan, en daarover gaat deze Crazy Story…
Onuitgevouwen kan je de achterkant van de quilt zien: de backing is totaal uit elkaar gevallen, je kan zien hoe er is aan- en afgehecht naar de voorkant toe en hoe mooi glanzend het garen moet zijn geweest. Dat geeft een eerste indruk van de rijkdom van de maakster.

Gemaakt door FAG in 1882. De naam van de maakster is intussen bekend, maar ben ik vergeten door alle commotie van het moment.

 Een prachtige vlinder van zijde.

Een spinneweb: zie je hoe de achtergrond van de quilt is vergaan?

Een springend paard met ruiter: geweldig uitgevoerd in platsteken. Wie kon zich in de tijd tussen 1880 en 1910 (opkomst van dit soort quilts) een eigen paard veroorloven, zich een speciaal ruiter pak laten aanmeten en de tijd nemen om te gaan rijden cq springen?
In het midden van de quilt van 9 blokken is een kring van ovale bloemen opgenomen: de zomen zijn netjes omgeslagen en weggewerkt met decoratieve steken.
Nog een prachtige bloem met franse knoopjes steken. Geborduurd op zijde en er komt ook veel fluweel in de quilt voor. Dat betekent dat de maakster van de quilt daar ook aan kon komen of zelfs in bezit had! De quiltster was een vrouw uit de High Society in New York City die met haar man (een tandarts) vaak bals bezocht. Van de stof die na het naaien overbleef maakte zij deze quilt.

Hier zie je het centrum van de quilt met de ovale bloemenrondjes. Klik maar eens op de foto, dan zie je hoeveel verschillende steken gebruikt zijn voor het geheel. Een dame van stand had die technieken in huis toentertijd. Of soms ook wel een bediende.
Ook aan de afwerking van de quilt is veel tijd besteed: prairiepoints aan een Crazy Quilt. Hoe ongewoon is dat! Deze dame heeft echt veel tijd gehad om aan handwerken te kunnen besteden. Misschien vanwege het feit dat er geen kinderen in dit huwelijk zijn gekomen en zij wel een bediende had? Loretta, de eigenares van de quilt, heeft al een hoop gegevens boven water gekregen van de quilt, maar soms blijft het gissen naar de waarheid. Zoals bij het volgende mysterie….
Een geborduurd bruin hoofd met roze hoofdbedekking, wat origineel zeg! Maar…het lijkt wel of er een ander lapje overheen genaaid zit. Wat zeg ik: er zitten zelfs twee lapjes aan elkaar genaaid overheen, oh oh oh, wat is er aan de hand? Gelukkig is het niet te strak genaaid en zat er enig garen los, dus Loretta heeft heel voorzichtig gepeuterd om te zien wat er onder dit geheime lapje zou zitten.
Kijk nou eens: een complete vrouw onder het nieuwe lapje! Buiten belijning uitgevoerd in bruin, een geel schort voor: het zou de bediende van mevrouw kunnen zijn. Maar waarom is de bediende verstopt achter een nieuw aangebracht lapje? De stof die bedekt geweest is glanst nog van nieuwigheid! 
Loretta wist best al wel veel van de quilt en besluit te bellen met degene die de quilt aan haar heeft verkocht en heel ergens in de verte gerelateerd was aan de maakster. We weten dus al dat de maakster getrouwd is met een tandarts en dat ze samen in New York City wonen. De tandarts heeft geld genoeg om paard te rijden en voor zijn vrouw prachtige stoffen te laten komen om mooie jurken van te laten naaien. Zelf heeft mevrouw een goede opleiding gehad en heeft in haar leven niet het zwaarste werk hoeven doen, ze genoot ook van haar handwerk, dat is zeker te zien aan het werk. Maar dan: de “lady who is covered up”? Loretta besluit om opnieuw te bellen waar wij bij zijn. Intussen maken we al de mooiste verhalen met elkaar wat er gebeurd zou kunnen zijn daar in NYC… Wat blijkt: de broer van de maakster is op jonge leeftijd weduwnaar geworden, zuslief (klaar met haar quilt, geen kinderen in huis) biedt haar hulp aan in dit huishouden met wel een aantal kinderen. Gelukkig heeft ze een bediende die haar eigen huishouding kan runnen. Na verloop van tijd trouwt broerlief en komt de quilster weer naar huis. Daarna naait ze een lapje uit de scrapbag boven op de bediende, alleen het gezicht niet.
Wat o wat is hier gebeurd? Mocht er ooit meer boven water komen over deze “hidden story” dan zal Loretta dat mailen en horen jullie dat van me!

Één reactie op “A mystery in history…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.